Јасмина Јанева

by

Од секогаш сум имала афинитети кон уметноста , но во последниве 9 месеци најверојатно како резултат на пандемијата почнав понтензивно да се занимавам со сликање на камења со акрилни бои. Успеав на каменот да му дадам топлина која најверојатно извира од смиреноста која ја пронаоѓам при сликањето. Како голем вљубеник во природа идеите ги извлекувам …

Повеќе

Тања Трајковска

by

Професионаланата кариера на Тања Трајковска бележи 30-годишно искуство работа во телевизија. Во нејзината долгогодишната телевизиска кариера таа ја негува својата креативност преку подготовка и реализација на бројни ТВ емесии, во кои нејзините гости беа личности од сите општествено-социолошки профили. Тања: На моите гости, секогаш едно од прашањата кои им ги поставував беше следното: – Што …

Повеќе

Армине Пилојан Вртеска и Мери Ерицијан

by

Приказната за овие две пријателки од Ерменија , кои живеат во Македонија повеќе од една деценија, е исто толку слатка и вкусна, како чоколадите што ги прават! Едно убаво утро, кафе муабетот ги носи до  одличната идеја за патување од соништата во СВЕТОТ НА ЧОКОЛАДОТО, за отварањето на чудесните врати и влезот во тој неверојатен …

Повеќе

Елена Цветанова

by

Јас сум Елена и опсесивно сум вљубена во моите изработки. Ќе звучи премногу романтично и драматично но, тврдам со целото мое срце дека секоја моја изработка е направена на фреквенција на радост. Пропратена со музика и детска љубопитност во главата за она што на крај ќе излезе како финален производ. Можеби затоа што ни една …

Повеќе

Билјана Велјанова

by

Билјана Велјанова, 44 години, уметник по професија( применето сликарство). Успешно се занимава со козметологија од 2000 година. Мотивирана сум од урбаната потреба за убав изглед на секоја жена. Денес, убавината е културен феномен. Природната убавина мора да се негува, за да трае, нема втора шанса за првиот впечаток. Во мојата професија е важен стилистичкиот пристап. …

Повеќе

Весна Зафировска

by

Весна Зафировска е родена и твори во Скопје. Таа веќе 14 години активно се занимава со декупаж техника и е една од најактивните декупажисти. Најчесто изработува кутии за накит, кои ги има претставено на многу саеми и базари ширум земјата. Весна со оваа техника почнува да се занимава како нејзино хоби, при тоа наидувајќи на …

Повеќе

Јулија Геровска

by

Јулија Геровска, позната под уметничко име Јулија Барбун е уметник кој изработува слики на платно со акрилни и маслени бои. По образование е економист, но уметноста и креативноста од секогаш биле дел од неа. Таа своите уметнички активности ги започнува во 2014 година како самоук уметник. Црта интиунтивни и апстрактни слики преку кои ги пренесува …

Повеќе

Александра Нaстова

by

Александра Нaстова е жена креативец, која работи и твори во Скопје. Таа веќе 4 години изработува накит и аксесоари од монистра и жица. Првата идеја ја добива користејќи школки за изработка на сопствен накит, инспирирана од природата продолжува да нижи изработки и да ја збогатува својата колекција. Нејзината желба за креирање на нови дела се …

Повеќе

Надица Бицева Димитровски

by

Надица Бицева Димитровски е основач на брендот за креативен и авангарден накит Креација. Модниот дизајн, стилот, модните инстлации, естетиката, убавината,дизајнот воопшто, секогаш ме фасцинира и освојува. Љубовта кон модата, перцепцијата кон модата има главен акцент во моето секојдневие. Иако сум дипломиран психолог, страста кон модата и модните додатоци, цела моја креативна енергија ја канализирам преку …

Повеќе

Татјана Стојчевска

by

Љубовта кон филиграните е основната причина да започне сериозно да се занимава со изработка на филиграни од срма. Со многу љубов, трпение и огромна желба за овој занает и уметност се занимава веќе 7 години. Филигранската изработка од срма е специфичен вид на филигранска уметност претпознатив само за Македонија и слободно може да се каже …

Повеќе
X