РАЧНИ ИЗРАБОТКИ

by

Заборавена традиција, жената умешно успева да ја задржи, оживее и негува и да ги вткае подзаборавените традиционални вештини и денес на еден нов, креативен, современ начин, како едно креативно ремек-дело во спојот на бои, избор на нивниот колорит, ткаенините, везовите. Жените кои ги изработуваат овие уникатни изработки, спојувајќи го традиционалното и модерното, на обичното му …

Повеќе

ИГРОТЕКА

by

Царство на децата, со многу авантура, сонување и фантазија. На едно место, сите тие претворени во модерни и урбани катчиња. Тоа се игротеките. Тоа е авантурата која треба да се прифати, за да се доживее поубаво секој сон, секоја фантазија, зошто тука има многу уникатни содржини, многу неоткриени катчиња, многу играчки и креативни нешта. Нешто …

Повеќе

ФИЛИГРАН

by

Чипка од сребро, вонвременски накит, вечна инспирација, минато, сегашност. Од дамнина, до денес, врвни дела на мајстори, го креираат филигранскиот накит со импресивно богатство од форми, симболи и раскош. Филигранот е една од најстарите и најубави уметнички форми создадени од човекот. Оваа техника се користи со векови во Македонија. Филигранот се изработува исклучиво  рачно, и …

Повеќе
X